8 leggyakoribb téma

Milyen kiváltó okai lehetnek az akut hasmenéseknek?

1840
HOZZÁSZÓLÁS:

Az akut hasmenés gyakori megbetegedés, életünk folyamán mindnyájan jó néhányszor elszenvedjük. A betegség súlyossága széles skálán mozog, a 24 órán belül spontán gyógyuló enyhe formától a gyors kiszáradást okozó súlyos, olykor halálos betegségig számtalan hasmenéssel járó akut betegség létezik.hasmenés

A fejlődő országokban az akut hasmenéseknek, különösen gyermekkorban, még mindig igen magas a halálozásuk, ott a fertőző gyomor- és bélbetegségek vezetik a halálozási listát. A fejlődő területeken évente 5-10 millió egyén, főleg gyermek hal meg gyomor- és bélfertőzésben és azt kísérő hasmenésben.

Mik lehetnek az okai?

A kórokozó leggyakrabban vírus vagy baktérium, de okozhatnak hasmenést egyéb láthatatlan és látható kórokozók (pl. egysejtű protozoonok, gombák, férgek). A vírusok az akut hasmenések közel 40%-áért felelősek, leggyakoribb a rotavírus és kalicivírus okozta hasmenés.

A bélbe kerülő mikrobák vagy direkt rongálják a bélbolyhokat vagy az általuk termelt mérgező anyag, a toxin {enterotoxin és/vagy cytotoxiri) okoz bélnyálkahártya-károsodást. A kolera toxinja pl. a vékonybélhám kloridcsatornáinak megnyitásával vezet nagy mennyiségű híg bélnedv kiválasztásához, ami hatalmas folyadékvesztést, viharos kiszáradást okozhat.

A Coli baktérium egyik toxinja a só (NaCl) és a víz visszaszívódását gátolva okoz híg hasmenést. Minden olyan vékonybélboholy-károsodás, mely a víz kiválasztását a felszívódáshoz képest fokozza, vizes hasmenéshez vezethet.

Vannak olyan kórokozók is, melyek a vékony- és vastagbél falában súlyos gyulladást okozva nem híg, vizes, hanem inkább nyálkás, véres hasmenést eredményeznek, lázat, hasgörcsöket okozva. A kórkép vérhas (dysenteria, ejtsd: dizentéria) néven ismert, többféle baktérium okozhatja (pl. Shigella, Campylobacter, Yersinia).

Ételmérgezésnek azt nevezzük, amikor a romlott ételben elszaporodott baktériumok, és az általuk termelt nagy menyiségű mérgező anyag (toxin) vétlen elfogyasztása okoz betegséget, rendszerint gasztroenteritiszt.

Akut hasmenést nemcsak fertőzés okozhat, hanem „gyomorrontás” is, amikor diétahibát követünk el, túl sok zsíros vagy rostos ételt eszünk, vagy egyszerűen csak túl sokat és mohón „zabálunk”, és az elfogyasztott étel mennyisége meghaladja emésztésünk kapacitását.

Akut hasmenést okozhat ételallergia vagy ételintolerancia is. Az ételallergia ritka, az ételintolerancia azonban gyakori kórkép. Példa rá a tejcukorbontási elégtelenség (laktózintolerancia), melynek kisebb-nagyobb mértékű előfordulása a felnőtt magyar lakosságban mintegy 20-30%-ra tehető. Laktózintoleráns egyénben a mértéktelen tejtermék-fogyasztás viharos hasmenéshez vezethet.

Akut hasmenést okozhatnak toxikus anyagok (pl. gombamérgezés, nehézfémsó-mérgezések) és számos gyógyszer is.

Bizonyos érzékeny egyénekben nagyobb lelki trauma, stressz, hirtelen izgalom, félelem (pl. halálhír, vizsgadrukk, félelem a fogorvostól) is hirtelen hasmenést válthat ki.

1840
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]