8 leggyakoribb téma

Mely gyógyszerek okozhatnak hasmenést?

1723
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha belenézünk egy gyógyszerkönyvbe, meglepve tapasztalhatjuk, hogy szinte valamennyi gyógyszernek lehet gyomor-bél rendszert érintő mellékhatása. Ezek közül is egyik leggyakoribb a gyógyszerek hasmenést okozó hatása.pirula-gyogyszer-fogyasztas

Mely gyógyszerek okozhatnak hasmenést?

Legismertebb az antibiotikumok hashajtó mellékhatása. Ez két módon jöhet létre. Sokszor maga az antibiotikum rendelkezik ún. prokinetikus, azaz a beleket megmozgató direkt effektussal. Ilyen hatása van pl. az erythromycinnek, amoxycillin mellé adott clavulansavnak.

A bélfalizgató hatáson kívül az antibiotikum a bélflóra módosításával is okozhat hasmenést. Amikor valamilyen bakteriális fertőzés, pl. tüdőgyulladás miatt antibiotikumot szed a beteg, a gyógyszer nem csak a tüdőgyulladás kórokozóját pusztítja el, hanem a normális bélflóra részét képező bakté-riumok egy részét is. Ha a bélflóra egyensúlya megbomlik, bizonyos, addig ártalmatlan baktériumok elszaporodhatnak és nagy mennyiségben ártalmassá válhatnak.

A normális bélflóra egyensúlyának megbomlását dysbacteriosisnak (ejtsd: dizbakteriózis) nevezzük. Az állapot lehet enyhe hasmenéssel járó, magától gyógyuló, de lehet igen súlyos is. Ha pl. a Clostridium difficile (ejtsd: klosztridium difficile) nevű kórokozó szaporodik el nagymértékben – különösen idős, kórházban kezelt, elesett állapotú betegben – a hasmenés lehet súlyos, véres, nyákos, tenesmussal (görcsökkel), magas lázzal járó, és ha nem kezelik időben megfelelően, a beteg bele is halhat.

Ezért is tanácsolják, hogy az antibiotikumokat csak nagyon indokolt esetben, célzottan, megfontoltan és óvatosan alkalmazzuk.

Sokkal gyakrabban fordul elő, hogy a gyógyszer a bélfal izgatása vagy mozgatása révén okoz hasmenést.

Mindennapos hasmenéses mellékhatással találkozunk a cukorbetegségben alkalmazott metformin esetében. A köszvényes rohamra adott colchicin (ejtsd: kolhicin), a szívritmuszavarokban hatékony chinidin (ejtsd: kinidirí), az Alzheimer-kórban használt rivastigmin és donezepil is jellemzően hasmenést okoz.

Sok depresszió elleni szer okoz lágyabb székletet, valamint az antireumatikumok, koleszterincsökkentők, savcsökkentők, vaskészítmények, vérnyomáscsökkentők és a cukorbetegség egyéb gyógyszerei. Némelyik gyógytápszernek is hashajtó hatása van.

Adott gyógyszer gyakran az egyik betegben hasmenést, a másikban székrekedést provokál. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy számos gyógyszer vivőanyaga a laktóz, és ezek a készítmények laktázhiányos betegekben a hatóanyaguktól függetlenül hasmenést okozhatnak.

Nem ritkán fogyókúrához reklámozott természetgyógyászati készítmények okoznak a fogyni akarón jelentős hasmenést. A fogyókúrázó eleinte örül, mert látványosan fogy, a tartós hasmenés azonban egészségkárosodást okozhat. Ezekben a készítményekben gyakran gyógynövény eredetű hashajtók vannak, használatukat kerülni kell.

Gyógyszerszedő beteg esetében, ha hasmenés kezdődik, minden kivizsgálást meg kell előznie a gyógyszerrevíziónak, hogy idejében kiderüljön, nem valamely naponta bevett  gyógyszere okozza-e hasmenését.

1723
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]