8 leggyakoribb téma

Hogyan változhat a székletürítés IBS esetén?

1913
HOZZÁSZÓLÁS:

Az IBS-ben szenvedők inkább székrekedéses vagy hasmenéses alaptípusba sorolhatók, egyik vagy másik tünet dominanciája alapján. A betegek nagy része nem szívesen beszél a székletéről és annak változásáról, mert szégyellnivalónak tekinti azt.ibs7

Gondoljunk arra, hogy a székletürítés fontos élettani folyamat, amelynek változása összefügghet a hasi fájdalommal és a többi panasszal is. Rendszeressége vagy rendszertelensége, gyakorisága, állaga és színe, továbbá a kísérő panaszok mind-mind fontos információk orvosunknak, ezért ezeket ne hallgassuk el, hanem bátran válaszoljunk kérdéseire.

Az orvos alapos tájékozódása nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a beteget valamelyik alaptípusba sorolja, hanem az egyéb (pl. szervi) betegségek kizárásában, a diagnosztikai vizsgálatok kiválasztásában és a kezelés megtervezésében is nélkülözhetetlen. Árulkodó jel lehet például, tartalmaz-e a széklet nyákot, vért vagy más szokatlan dolgot.

Székrekedés IBS esetén

Székrekedés esetén lényeges, hogy a székelés nehezített-e, megelőzi-e intenzív hasi fájdalom, hogy a széklet jellege „gubiesos”, bogyós vagy összeálló kemény stb. Szintén fontos adat, milyen gyógyszereket szedünk, mert némelyik csökkentheti a bélmozgást, a széklet lassabban halad át a tápcsatornán, így székrekedést okozhat.

A székrekedés fennállásának ideje, esetleges kapcsolata az étkezési szokásokkal (pl. keserű csokoládé) szintén olyan kérdés, amit nem szabad válasz nélkül hagyni!

>> Figyelem! A ritkább székürítés önmagában nem tekinthető kóros folyamatnak, mert gyakran az egészséges felnőttek is csak hetente 2-3 alkalommal székelnek, és semmilyen panaszuk nincs.

Hasmenés IBS esetén

A hasmenésre panaszkodó betegek olyan kérdésekre számíthatnak, amelyek a napi székletek számára, az étkezésekkel való összefüggésre, a fájdalommal való kapcsolatra, és az éjszakai ürítésekre vonatkoznak. Az éjszakai alvást megszakító sürgető székelés szervi betegség lehetőségét vetheti fel.

A hasmenéses alaptípusban gyakori, hogy a székelés nem jár együtt a kiürülés megnyugtató érzésével.

A hasmenéses IBS-ben szenvedő beteg úgy érzi, hogy nem ürült ki, ezért újra és újra felkeresi a mellékhelyiséget. Nem mer elindulni otthonról, mert retteg a kényszertől, a sürgető megoldástól, és csak akkor érzi magát biztonságban, ha a WC számára ismert helyen és elérhető távolságban van.

A sürgető székelési inger – különösen, ha gyakran jelentkezik – alapvetően befolyásolhatja a beteg mindennapi életvitelét, társadalmi és munkahelyi beilleszkedését. Olykor – szerencsére csak ritkán – a sürgető élményhez a végbélnyílás működésének elégtelensége társulhat, így problémát jelenthet a széklet visszatartása.

1913
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]