8 leggyakoribb téma

Milyen kellemetlen tüneteket okozhat az IBS?

31915
HOZZÁSZÓLÁS:

Az irritábilis bél szindróma bármely életkorban előfordulhat. Legtöbbször 35-45 év körül kezdődik, nőkön kétszer gyakoribb, mint férfiakon.crohn-betegseg-gyomor-belek-6

Milyen panaszokat okozhat?

A hasmenős forma esetén ébredés után kezdődnek a vizes, nyákos székletek és ezek néhányszor még megismétlődnek, inkább a délelőtt folyamán. Ha a beteg úgy érzi, hogy kiürült belőle a nyákos, híg hasmenés, a továbbiakban már minimális hasi panaszai vannak. Éjszaka hasmenés nem fordul elő e betegségben.

Ha a beteget éjjel hasmenés ébreszti, mindig szervi betegségekre kell gondolnunk. Ez lehet daganat, ritkábban diverticulitis, vagy IBD (Inflammative Bowei Disease), tehát colitis ulcerosa, vagy Crohn-betegség, vagyis ileitis regionális. Ritkábban persze specifikus okok is szerepelhetnek, mint heveny esetben Shigellák, vagy krónikus hasmenésben az Entamoeba hystoiytica, a tbc, újabban pedig AIDS.

Ha székrekedés kerül a panaszok előterébe, akkor arra a görcsös, nagyon nehezen, erőltetéssel kiürülő és teljes kiürülés érzetét nem teljesítő székelés jellemző. Mivel a hasprés működtetése a hasüregi nyomást extrém mértékben növeli (egészen 200 Hgmm-ig), és ezt Vaisaiva-manőver révén hozza létre a beteg, így érthető, hogy az ismételt, elnyújtott erőlködéssel elérhető kiürülés a beteget keringésileg, légcserét illetően erősen igénybe veszi.

A nem ürülő, pangó széklet fokozott gázképződéssel jár. Bár a gázképződés mennyiségi vizsgálata nem mutat ki többiletet, a beteg erre irányuló panaszait komolyan kell venni. Normális, ép bélrendszerű, egészségesen táplálkozó egyénen a napi bélgázképződés 500-2000 mi körül mozog. Ez túlnyomórészt széndioxid, hidrogén, kisebb mennyiségben metán és kevés mennyiségben más gázokból áll.

Rothadásos folyamatok esetén indol, skatol és más aminők, kéntartalmú gázok adják az erősen bűzlő szagot. Ha bélgázok aerophagiából erednek, akkor igen jelentős a nitrogéntartalom. Mindezeknek a gázoknak természetes eltávozása a végbélen át flatusként történik.

Társadalmilag ez akkor okozza a legkisebb gondot a betegnek, ha a székelés alatt távozik, ilyenkor a székletet végző is alig észleli a flatus távozását. Mivel napi elég jelentős mennyiségről van szó, ezért természetes, hogy székelésen kívül is van flatuseresztés. Mivel a külső, harántcsíkolt sphincter működését akaratunk szabályozza, ezért tartani tudjuk a bél gáztartalmát is, és várhatunk a kieresztésével a toaletten. Ha valaki obstipál és napokig nem ürít székletet, akkor nem üríti a gáztartalmat sem a legegyszerűbb módon, tehát székelés közben, így érthető, hogy a székrekedős betegek gázosságról panaszkodnak. Nem képződik beleikben több gáz mint másokéban, csak a kiürítéssel vannak megakadva, mivel napokig nincsen székletük.

A bélben lévő gáz néhány százaléka felszívódik és bejut a keringésbe, majd passzálja a tüdőt és volatilis lévén kilégzésre kerül. Legtöbb a legkisebb átmérőjű molekulából, a hidrogénből képes átjutni a bélnyálkahártyán és elérni a keringést, a tüdőt. Az így bejutott hidrogén a kilégzett levegőben arra alkalmas eszközökkel mérhető. A metán mint nagyobb molekula, lényegesen kisebb arányban kerül felszívódásra. Ugyanez érvényes a bűzképző molekulákra is, de azok már igen kevés mennyiségben, igen kis koncentrációban is erősen éreztetik jelenlétüket. Így a kellemetlen szájbűz egy részéért kétségkívül a bélgázokat lehet felelőssé tenni. A bélgázok mennyisége nem szaporodik obstipatio esetén, de inkább a fehérjebontó, rothasztó flóra kerül előtérbe, a bélgázok székelés híján nehezebben tudnak kiürülni. A végeredmény puffadás érzése, gázosság, intenzívebben megélt flatulentia (hiszen a székeléskor távozó gázokról alig veszünk tudomást) és erősebb szájszag – szájbűz -jelentkezése.

A keletkezett obligát – mintegy napi liternyi – bélgáznak mindenképpen távoznia kell, ha nem análisan, akkor büfögéssel is elképzelhető, de felszívódás révén per pulmonem, vagyis kilehelve.

31915
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]