8 leggyakoribb téma

Probiotikumokkal a hasmenés ellen

1843
HOZZÁSZÓLÁS:
A probiotikum megnevezés speciális (jó) baktériumokat jelöl, amelyek “élve” kerülnek szervezetünkbe, ahol az emésztőrendszerben fejtik ki jótékony hatásaikat. Táplálékkiegészítők formájában is news_8447_hasmeneses_kiszaradasbeszerezhetőek. Fő feladatuk a bélflóra egyensúlyának megerősítése és helyreállítása. Nagy előnyük, hogy a probiotikumokkal, probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége.

Milyen típusú hasmenések esetén hatékony?

Tudományosan igazolt, hogy jelentősen lerövidítik a gyermekek heveny vírusos hasmenésének időtartamát – átlagosan két és fél napról másfél napra.
A különböző probiotikum-törzsek eltérő hatékonyságúak, azonban általánosan elmondható, hogy a fertőzéses eredetű hasmenés következő 4 formájának a kezelésében bizonyítottan hatékonyak:
  1. Rotavírus-fertőzés okozta hasmenés
  2. Antibiotikus kezelés miatt megbomló baktérium egyensúly következményeként kialakuló hasmenés
  3. ‘Clostridium difficile’ nevű baktérium okozta fertőzés
  4. Az utazók hasmenése
Hasmenés ellen a tudomány a ‘Lactobacillus GG‘, ‘Lactobacilllus reuteri‘, és ‘Saccharomyces boulardii‘ probiotikumokat tartja a legalkalmasabbak.

Probiotikumok – antibiotikumok

A probiotikumok alkalmazása pozitívan hat az antibiotikumok okozta hasmenés megelőzésében és kezelésében. Az antibiotikumok ugyanis “gyógyító” tulajdonságaik ellenére károsítják a szervezet bélflóráját, sok esetben okozva pl. hasmenést is.  Tudományosan igazolható, hogy az antibiotikus kezelés alatt párhuzamosan szedett probiotikumok felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt csökkenthetik a hasmenés kialakulásának lehetőségét.

Az utazók hasmenése

A fejlett országokból a fejlődő országokba utazók mintegy 25-50 százalékában jelentkezik hányingerrel, hányással és rendszerint nagy mennyiségű, vizes hasmenéssel járó tünetcsoport, mely leggyakrabban az utazás első három hetében alakul ki, azt követően – feltehetőleg az immunitás kialakulásával – esélye jelentősen csökken. Az esetek 70-80 százalékában igazolható fertőzéses eredet, a fennmaradó hányad kiváltó oka ismeretlen marad.

Az utazók hasmenésével kapcsolatban az elsődleges cél a megelőzés. A megelőzés legegyszerűbb eszközei a higiénés fegyelem és a probiotikumok alkalmazása. Számos tanulmány értékelése alapján megfogalmazható, hogy a probiotikumok alkalmazása mintegy felére csökkenti az utazási hasmenés kockázatát, és lerövidítheti a fertőzés időtartamát.

1843
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]